China

Spectacular Tianjin Binhai Library

The library was commissioned by Tianjin Binhai Municipality and is located in the cultural centre of Binhai district in Tianjin, a coastal metropolis outside Beijing, China. The library, located adjacent to a park, is one of a cluster of five cultural buildings designed by an international cadre of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and MVRDV. All buildings are connected by a public corridor underneath a glass canopy designed by GMP. Within the GMP
masterplan MVRDV was given a strict volume within which all design was concentrated. Source : Designboom

b3dec2d1e8cd9ee9617a4e91aeeba60d

images-1 Unknown-1

12b53e8a5039a5fa124f9a5e30c31591

Unknown

 

Hutong extensions

Through a series of renovations and new insertions, Chinese architect Zhang Ke has transformed some of Beijing’s ageing hutongs into hubs of activity.

Zhang Ke and his studio ZAO/standardarchitecture embarked on the Micro Hutong Renewal project to highlight the potential in these hutong neighbourhoods – which are largely unique to the Chinese capital, but are gradually being demolished.

The aim is to show how the traditional courtyard properties can be adapted to create resources for local communities, ranging from children’s play areas to co-working spaces.

source : Dezeen

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_3-852x825

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_2-852x839

 

 

 

Seashore Library facing the East China Sea

Beijing studio Vector Architects built the aptly named Seashore Library on the white sands of a beach in Nandaihe, a coastal region in eastern China. The 450-square-meter structure is divided between two levels with the ground level comprising a reception, a bar, a resting area and a reading lounge while the first level hosts a meditation space, an activity room and a balcony.

source : dezeen

Seashore-Library-by-Vector-Architects_dezeen_784_1

Unknown-1 Unknown

images-2

Vector-Architects-.-Seashore-Library-.-Nandaihe-1

 

Shang Xia opens space by Kego Kuma, Shanghai

Japanese architect Kengo Kuma has completed a space combining retail, culture and the arts for the contemporary chinese brand Shang Xia. Embodying Asian, high-quality craftsmanship in their opulent products, the store is located in a classical french villa within the historical and prominent district of Xintiandi in Shanghai. Inside the boutique, furniture, tea ware, clothing and jewelry are amongst some products that are elegantly displayed meanwhile a distinct and delicate canopy characterizes the space. The subtle and sculptural feature is the combination of natural wood and sandstone- instilling a sophisticated and refined look. source : designboom

kengo-kuma-hermes-store-shanghai-designboom-01-818x614

kengo-kuma-hermes-store-shanghai-designboom-02

kengo-kuma-hermes-store-shanghai-designboom-03

kengo-kuma-hermes-store-shanghai-designboom-04-1

Flask by Alberto Caiola, Shanghai

FLASK, Shanghai
Prohibition inspired bar hidden by camouflage Coke vending machine by Alberto Caiola, Shanghai.

At first glance, The traditional diner setting of The Press looks immediately familiar to passerby. The centrepiece of the room is a vintage Coca-Cola vending machine, which is split vertically to swing open and reveal the entrance to Flask.
Stepping into the tunnel between The Press and Flask, the visitor experiences an extreme contrast in environment.
via fubiz

THEPRESS.2-albertocaiola

FLASK.9-albertocaiola

Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_2 Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_3 Bar-Inside-Coke-Vending-Machine_4 FLASK.3-albertocaiola FLASK.5-albertocaiola FLASK.6-albertocaiola

Bamboo & Lotus Tea Room by Minax, Shanghai

Shanghai design studio Minax has completed a project called ‘lotus & bamboo tea room’ for the 2014 China International Aquilaria Culture Exposition & Living Space Exhibition. The volume is composed of 500 bamboo pieces measuring six centimeters in diameter, which each have different heights. the organization of these vertical pipes follows the shape of an ellipsoid inside a cube. The shape is manipulated by spot lamps which fill the cut of stalks, so upon entry, visitors will find a substantial portion of the massing dissolved. Thus, the remaining occupiable floor is negative space. source : designboom

minax-lotus-and-bamboo-tea-room-china-designboom-05

minax-lotus-and-bamboo-tea-room-china-designboom-06

minax-lotus-and-bamboo-tea-room-china-designboom-02

Showcase of Chinese Contemporary Photography at ArtScience Museum Singapore

 

Flux Realities : 22 August to 2 november 2014

Showcasing the works of both well-established as well
as emerging chinese photographers, Flux Realities questions the role of memory. through a diverse collection of photographic art works, seven contemporary chinese artists spark a dialogue about the nature of remembering. they excavate memories buried beneath skyscrapers and factories, examine the torn fabric of tradition, and contemplate the meaning of remembrance. Over 60 photographs on display highlight the individualistic artistic approach and personal experience of china’s recent modernisation process.

Photographers : Zhang Dali, Yang Yongliang, Wang Ningde, Wang Qingsong

images-2 images-1

 

IMG_2033

 

IMG_2035

 

IMG_2036

 

IMG_2037

images

 

 

My little cottage in China

Sun Min and Christian Taeubert discovered a farmer’s cottage near Beijing, perched on the foothills of jiankou at the Great Wall of China. It had been built by a local farmer in the 1970’s, but had been abandoned for the past 10 years. The son of the farmer, who still resides in the town, agreed to rent out his property to them for the duration of 10 years. This drove the architects to renovate the building and return it to its prosperity. via designboom

sun-min-christian-taeubert-farmers-cottage-renovation-great-wall-of-china-designboom-06

 

sun-min-christian-taeubert-farmers-cottage-renovation-great-wall-of-china-designboom-02

 

sun-min-christian-taeubert-farmers-cottage-renovation-great-wall-of-china-designboom-01

 

sun-min-christian-taeubert-farmers-cottage-renovation-great-wall-of-china-designboom-07

 

sun-min-christian-taeubert-farmers-cottage-renovation-great-wall-of-china-designboom-08

Guangzhou Circle designed by Italian AM STUDIO

Guangzhou-Circle-doughnut-shaped-skyscraper-by-Joseph-di-Pasquale_dezeen_11sq Guangzhou-Circle-doughnut-shaped-skyscraper-by-Joseph-di-Pasquale_dezeen_6 Guangzhou-Circle-doughnut-shaped-skyscraper-by-Joseph-di-Pasquale_dezeen_ss12

Located on the edge of the Pearl River, the 138-metre Guangzhou Circle was designed by Di Pasquale of Milan studio AM Project to provide an iconic headquarters for Chinese companies Guangdong Hongda Xingye Group and GDPE Guangdong Plastic Exchange.

A circle with a 50-metre diameter punctures the heart of the 33-storey structure, turning the building into a hollow circle. When reflected in the river, this shape becomes a figure of eight – a lucky number in Chinese culture.

“It’s inspired by the strong iconic value of jade discs and numerological tradition of feng shui, in particular, the double disc of jade (bi-disk) is the royal symbol of ancient Chinese dynasty that reigned in this area around 2000 years ago,” said Di Pasquale.

“This figure also corresponds to the number eight and infinity symbol that in Chinese culture have a strong propitiatory value,” he added. via DEZEEN