Time-Capsule of Humanity- The Ethnological Museum of Geneva

There is a little gem of a museum in Geneva, Switzerland that is not very often talked about but really worth mentioning, it’s the MEG – the Musée d’Ethnographie de Genève. The new building which was inaugurated in 2014 and designed by Bern based architectural firm Graber Pulver, received the European Museum of the Year award in 2017.

Shaped like a pagoda, the whole concept of the museum is based on public accessibility. With around 80.000 objects and 15.000 pictorial and auditory documents, the collection is one of the largest in Switzerland. Over a thousand objects are exposed in sleek well lit large color-coded glass showcases. In addition, the ethnomusicology department presents musical instruments from different parts of the world and acoustic samples to be listened to by means of headphones.

This amazing time-capsule of humanity is like a 3D encyclopedia inviting the visitor to explore our diversity: Africa, America, Asia, Europe, and Oceania. The objects on show are like messages from across the world that convey the world’s cultures.

Curiosities, rarities, ambivalent objects picked up by missionaries, diplomatic gifts, and scientific field research artifacts are all part of the collections.

Once your visit is done,  don’t forget to stop by at the modern, airy café for a coffee or a bite to eat. On sunny days, tables are placed on the esplanade at the entrance of the museum and you find yourself enjoying the charming landscaped green oasis facing you.

A lovely way to take a break and discover something new. You also realize how connected we all are.

http://www.ville-ge.ch/meg/index.php

Graber_Pulver_MEG_FABRIZIO_LFA1095-686x548

08_MEG-411x548.jpg

Graber_Pulver_MEG_FABRIZIO_LFA1226-686x548

15663_23513d81.jpg

productimage_large.jpg

resized_650x365_origimage_672558

1.18420591.1415361492

Graber_Pulver_MEG_FABRIZIO_LFA1465-726x484

 

 

 

Embracing the past

Archiplan Studio’s mandate was to restore a small apartment in a Renaissance Palazzo in Mantua, Italy. The apartment was filled with fragmented traces of the past including fragments of 16th-century frescoes. Not daunted by the mission, the founders of Archiplan, Diego Cisi and Stefano Gorni Silvestrini, opted to embrace the old and inject in the new. The result is spectacular. Instead of competing, the two styles complement each other in a spectacular way. The contemporary style cohabits happily with the layers of history.

The effect is sleek, restful and refined.

Photography Davide Galli

http://www.archiplanstudio.com

BROLETTO_WEB_Archiplanstudio_Davide_Galli_Fotografo-25_0.jpg

BROLETTO_WEB_Archiplanstudio_Davide_Galli_Fotografo-17

BROLETTO_WEB_Archiplanstudio_Davide_Galli_Fotografo-28

 

Hanging Lawn

In Porto Feliz, a Municipality in the state of Sao Paolo, the brilliant Brazilian Studio MK27 has completed a dwelling that the practice describes a “radical exercice in horizontality”.

The residence is inserted at the plot’s highest point and topped with a green roof that mimics the surrounding lawn.

I may be repeating myself but Studio MK27 and more specifically Marcio Kogan,  is by far my favourite architect today. We see with each project he and his team produce, elegance, originality and wonderful examples of interaction between indoors and outdoors, between nature and man-made constructions.

With this particular house, living rooms can be completely opened or closed by sliding glass doors located at each end of the property. With the doors opened,  the house is transformed into a generously proportioned terrace surrounded by nature.

The architects carefully integrated solar panels and skylights withing the canopy on the green roof mimicking the surrounding lawn.

A new version of the hanging garden of Babylon – simply divine !

Source : designboom

thumbs_g8studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-1800

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-11

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-06

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-04.jpg

studio-mk27-planar-house-porto-feliz-sao-paulo-brazil-designboom-X

Spectacular Tianjin Binhai Library

The library was commissioned by Tianjin Binhai Municipality and is located in the cultural centre of Binhai district in Tianjin, a coastal metropolis outside Beijing, China. The library, located adjacent to a park, is one of a cluster of five cultural buildings designed by an international cadre of architects including Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design and MVRDV. All buildings are connected by a public corridor underneath a glass canopy designed by GMP. Within the GMP
masterplan MVRDV was given a strict volume within which all design was concentrated. Source : Designboom

b3dec2d1e8cd9ee9617a4e91aeeba60d

images-1 Unknown-1

12b53e8a5039a5fa124f9a5e30c31591

Unknown

 

Palm Springs Glamour for a Guardhouse

Desert Palisades Guardhouse forms a security checkpoint for a residential area under construction in the Californian desert city. The building’s most prominent feature is a large canopy that extends 34 feet (10 meters) over the space where cars stop on their way into the neighbourhood.

 

The guardhouse includes a sitting area, mailroom and bathroom inside. Connected to the attendant area is a sunlit space with floor-to-ceiling windows, while a break room with a small kitchen and rest area make up the rest of the facilities.

This cantilevered roof designed by Studio AR+D is truly stunning.

Source : Dezeen

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_1-1704x1136

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_hero2-852x479.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_19-1704x1136.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_13-1704x2556.jpg

desert-palisades-guardhouse-studio-ar-d-palm-springs-california-usa_dezeen_2364_col_11-1704x1136.jpg

Alila Yangshuo Hotel

Vector Architects has transformed a disused sugar mill in China’s mountainous Yangshuo County into a resort hotel featuring a group of gabled masonry structures designed to complement the existing industrial architecture. The hotel is situated in the picturesque Guangxi region. source : dezeen

alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_2364_col_0-1704x1401

alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_2364_col_13-1704x1137

alila-yangshuo-vector-architects-gong-dong-resort-hotel-china_dezeen_2364_col_1-1704x1136

 

 

 

 

Park Royal


Advocates of the “Green City” concept, the creative team at WOHA developed a hotel design with a surreal appearance. PARKROYAL on Pickering is a highly modern architecture project in Singapore, combining concrete organic shapes with simple rectangular volumes and incredible sky-gardens. Greenery flourishes at every level.  www.parkroyalhotels.com

EnregistrerEnregistrer

Hutong extensions

Through a series of renovations and new insertions, Chinese architect Zhang Ke has transformed some of Beijing’s ageing hutongs into hubs of activity.

Zhang Ke and his studio ZAO/standardarchitecture embarked on the Micro Hutong Renewal project to highlight the potential in these hutong neighbourhoods – which are largely unique to the Chinese capital, but are gradually being demolished.

The aim is to show how the traditional courtyard properties can be adapted to create resources for local communities, ranging from children’s play areas to co-working spaces.

source : Dezeen

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_3-852x825

chaer-hutong-childrens-library-and-art-centre-beijing-china-by-zao-standardarchitecture-and-zhang-ke_dezeen_2364_col_2-852x839

 

 

 

Penda proposes green-filled sky villa residences in India

Penda has shared the latest development for his Magic Breeze project in Hyderabad, India with the proposal of a residential idea of a ‘house with a garden’ to complement the maze-like garden landscape. The 450,000 square foot development is composed of 127 units; designed as duplex sky villas with each unit divided from its neighbor by a double-height, private garden. these green ‘in-between spaces’ create a sense of openness and vitality to the compound and loosens up the density a tenant would experience in a common condominium building. source : designboom

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-03

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-04

penda-magic-breeze-apartments-india-designboom-011-818x762

 

Seashore Library facing the East China Sea

Beijing studio Vector Architects built the aptly named Seashore Library on the white sands of a beach in Nandaihe, a coastal region in eastern China. The 450-square-meter structure is divided between two levels with the ground level comprising a reception, a bar, a resting area and a reading lounge while the first level hosts a meditation space, an activity room and a balcony.

source : dezeen

Seashore-Library-by-Vector-Architects_dezeen_784_1

Unknown-1 Unknown

images-2

Vector-Architects-.-Seashore-Library-.-Nandaihe-1

 

Elias Rizo Arquitectos breathes new life into the 1960’s Casa Ro

The history of ‘casa ro’ designed by Mexican studio Elias Rizo Arquitectos begins at its original construction in the early 1960’s in a well established residential district of Guadalajara, Mexico. The existing structure was renovated to better suit the new small family that now calls it home, redefining spaces and construction techniques while maintaining vestiges of the international style that once defined it. The open floor plan interior is flanked by two new features that define the front and rear sections of the home.

Source : designboom

eliasrizo_casaro_db_04

eliasrizo_casaro_db_08

 

Adrian Amore Architects Butter Factory transformation, Melbourne

Housed in a former butter factory, this striking Loft Apartment design by Melbourne’s AA Architects is filled with sinuous forms that both define a modern view of urban domestic living and provide a beautifully executed antidote to the rectilinear forms of conventional living spaces. source : Yatzer

Unknown-4

 

Another gem by MK27, Sao Paolo

In the Brazilian city of São Paulo, Studio MK27 has completed the design of ‘Ramp House’, a residential dwelling connected — as the name suggests — by a 25 meter incline. A sloping walkway links the living room at ground level with the bedrooms on the story above. This gradient also forms what the design team refers to as an ‘architectural promenade’ and allows the adjacent space to be observed from a number of different perspectives. SOURCE : Designboom

 

Adrian Noboa Arquitecto gives a new lease of life to Mid-Century family beach house, Lima

Adrián Noboa Arquitecto has remodeled and extended a beach house located on the hillside overlooking the sea and bay of Ancón, a district 43 km north of Lima, Peru. The clients are the third-generation owners of the property, and their purpose was to restore and re-value their grandparents’ original housing project. This house was originally designed in 1958 by Swiss architect Theodor Cron, whose architectural production has become reverent in modern peruvian architecture.

source : designboom

img_7_1439679717_355ebd1e8875a9eea4db837c06871f3c

img_3_1439679717_c4a5fe2898c19d1aa92ad9ee6e1d05ae

Zaha Hadid’s spectacular MMM Corones Museum

Located the summit plateau of Plan de Corones in the Italian Alps, the sixth and final museum dedicated to the career of Reinhold Messner has been been completed by Zaha Hadid Architects. Named ‘MMM Corones’, the institution, which is now open to the public, explores the discipline of mountain climbing through a unique collection of photographs and various items collected by Messner during his lifetime as an explorer. Messner is acclaimed for making the first ascent of Mount Everest without supplemental oxygen. source . design boom

zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-01-818x614

zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-05

zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-06

zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-08 zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-09

zaha-hadid-reinhold-messner-mountain-museum-mmm-corones-kronplatz-alps-mountaintop-designboom-11

Grupo Galpao by Mach Architects – Belo Horizonte Brazil

CKva2xJWcAAMBLD

668132125edc88558aa96734c9bafd90

The building holds the new headquarters of Grupo Galpão, one of the most important companies on the Brazilian theatrical scene, and also the Galpão Cine Horto cultural center, which focuses on research, training and stimulating theatrical creation. The solution of the green facades comes from a successful experiment already performed in Mach Architect’s office which served to filter the sun into the work areas. The theater is the core of the building, surrounded by transparent and ventilated spaces covered by the skin of bamboo trees.

A timber clad box in Sao Paolo by my favorite architect of all times Marcio Kogan & his team

marcio-kogan-studio-MK27-tetris-house-sao-paulo-brazil-designboom-08

marcio-kogan-studio-MK27-tetris-house-sao-paulo-brazil-designboom-03

marcio-kogan-studio-MK27-tetris-house-sao-paulo-brazil-designboom-04

marcio-kogan-studio-MK27-tetris-house-sao-paulo-brazil-designboom-06

marcio-kogan-studio-MK27-tetris-house-sao-paulo-brazil-designboom-01

This two-storey residential property in São Paulo features a permeable ground floor that can be presented in a variety of configurations using movable panels. Designed by Marcio Kogan‘s architectural practice studio MK27, ‘tetris house’ is contained within a wooden box that shelters the washroom, the stairs, and a large dining room that opens towards the ample  garden at the rear of the plot. source : design boom

Qatar National Museum by Jean Nouvel

French architect Jean Nouvel is responsible for the design of the new National Museum of Qatar.
His concept reflects the vanishing bedouin cultures of Qatar, in an effort to embrace the realities
of a rapidly urbanization society, and maintain a connection to this fading world in which the
country sprang.
The starting points of the design began with the desert rose, which are tiny formations
which crystallize below the desert’s surface. Made primarily from steel and concrete which
will be locally sourced / fabricated, the new building will be constructed from dozens
of interlocking disk-like forms varying in curvature and diameter, suggestive of the blade-like
petals of the desert rose. source : designboom

jean-nouvel-quatar-museum-1

nmq04

John Lautner’s Iconic Sheats Residence, Beverly Hills built in 1963

Palm-Springs-Modernism-Week-2015-Sheats-Goldstein-Tom-Ferguson-Feature-Yellowtrace-850x567

cecc8d9838592c81b831ed129e083098

Palm-Springs-Modernism-Week-2015-Sheats-Goldstein-Tom-Ferguson-Yellowtrace-27

This is a well known John Lautner house in Beverly Hills originally built for the Sheats Family in 1963 and currently owned by James Goldstein who purchased it in 1972. Goldstein engaged Lautner to make alterations and additions to the house which had fallen into some repair, and the two remained close until Lautner’s death in 1994.

Source: http://www.yellowtrace.com.au/sheats-goldstein-house-la/

Waterstudio completes single storey residence – Netherlands

This residential property in the Netherlands has been designed to comply with strict regulations that limit the height of the single storey structure. Completed by Koen Othuis of Dutch architecture practice Waterstudio.Nl, the property utilizes additional floor space at a subterranean level, providing extra surface within the limited dimensions of the building envelope. source : design boom

waterstudio-koen-olthuis-villa-new-water-netherlands-designboom-01

waterstudio-koen-olthuis-villa-new-water-netherlands-designboom-02

waterstudio-koen-olthuis-villa-new-water-netherlands-designboom-04

Switzerland Rocks

As a tribute to the alpine experience and the famed writer, Swiss studio bureau A has sited their project ‘Antoine’ within the vast, mountainous expanse of the alps. Commissioned during an artist residency at the Verbier 3D foundation, the architecture-cum-sculpture is inhabitable and structurally functional, comprising an indoor cabin with a fireplace, bed, table, stool and window. Literally hanging on the rock fall field, the small wooden dwelling hides its internal features within a projected concrete rock, deriving its shape from natural elements in its surrounding environment. ‘Antoine’ is, in part, derived from the long lasting swiss tradition of hidden bunkers and military infrastructure, referencing the writing of french philosopher paul virilio in 1975 on bunker archaeology and principles of camouflage — themes which have long since fascinated the architects. source : designboom

bureau-a-antoine-les-ruinettes-verbier-designboom-04 bureau-a-antoine-les-ruinettes-verbier-designboom-05 bureau-a-antoine-les-ruinettes-verbier-designboom-06 bureau-a-antoine-les-ruinettes-verbier-designboom-13 bureau-a-antoine-les-ruinettes-verbier-designboom-07